Naslov (srp)

Produktivnost crnog ovsa - Avena strigosa schreb. na černozemu i značaj u ishrani i medicini

Autor

Burić, Marko
Popović, Vera
Ljubičić, Nataša
Filipović, Vladimir
Stevanović, Petar
Ugrenović, Vladan
Rajičić, Vera

Opis (srp)

Sažetak: Crni ovas je nepravedno zapostavljena i manje gajena vrsta u svetu i kod nas zbog nižih prinosa koje postiže, u poređenju sa ostalim žitima. Međutim, u novije vreme dobija sve veći privredni značaj zbog visokog nutritivnog kvaliteta. Cilj ove studije je bio da se testira crni ovas - Avena strigosa Schreb. i ispitaju njegove morfološko produktivne osobine na černozemu. Eksperiment je postavljen u tri ponavljanja na parcelama Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Bačkom Petrovcu, tokom 2022. u dve varijante: kontroli i folijarnoj prihrani. Tokom izvođenja ogleda primenjena je standardna tehnologija gajenja. Žetva je obavljena u tehnološkoj zrelosti useva. Pre žetve iz svakog ponavljanja uzete su biljke za analizu sledećih parametara: visine biljaka, mase biljaka, dužine korena, dužine lista i prinosa zrna po biljci. Ostvarene su zadovoljavajuće vrednosti ispitivanih parametara produktivnosti u nepovoljnoj godini za proizvodnju. Prihrana je imala značajan uticaj na prinos zrna po biljci i komponente prinosa. Crni ovas može uspešno da se gaji kao pokrovni usev i kao krmna kultura. Poželjan je za gajenje u održivim sistemima poljoprivredne proizvodnje, a zbog velikog nutritivnog kvaliteta zrna veoma je pogodan za proizvodnju funkcionalno bezbedne hrane, što može imati veliki značaj za zdravlje stanovništva.

Jezik

srpski

Datum

2023

Licenca

© All rights reserved

Predmet

Crni ovas, zapostavljena vrsta, parametri prinosa, černozem, funkcionalna hrana, zdravlje

Deo kolekcije (1)

o:508 Institut za zemljište